Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Tuinvlogger Loes: nú is het tijd om voorjaarsbollen te planten
Vlogger

Tuinvlogger Loes: nú is het tijd om voorjaarsbollen te planten

Ook al genieten we van een mooie nazomer, tuinvlogger Loes is al bezig met het vroege voorjaar. In deze video plant ze voorjaarsbollen in een pot. Niet zomaar, maar in etages. Lasagnebeplanting noemt ze het zelf. Kijk waarmee ze hierbij rekening houdt.

Wil je in het voorjaar bloeiende bollen, dan is de herfst hét moment om die te planten, in ieder geval vóór de eerste vorst. In een pot, net als Loes, of in de volle grond: verspreid of juist in groepjes bij elkaar tussen de vaste planten in de border of in het gras.

Voorjaarsbollen zijn er in allerlei soorten en maten. En die hebben allemaal hun eigen wensen. Tulpen bijvoorbeeld groeien het liefst in droge, zanderige grond, terwijl narcissen iets meer vocht nodig hebben en bij voorkeur stevig diep in de grond staan. Toch kun je in het algemeen wel stellen dat veel bollen in ieder geval zonlicht nodig hebben.

De bollen bloeien op verschillende momenten. Zo steken krokussen en sneeuwklokjes in het vroege voorjaar hun kopjes op en laten tulpen, alliums en frittiliaria’s zich laat in het voorjaar van hun beste kant zien. Plant daarom, als je er maandenlang van wilt genieten, verschillende soorten voorjaarsbollen.

Zijn de voorjaarsbollen uitgebloeid? Laat het blad op natuurlijke wijze afsterven. Tijdens deze periode maken de bollen voedsel aan waardoor ze ook het volgende seizoen weer kunnen bloeien.

Er zijn voorjaarsbollen, de zogenaamde ‘cultivars’, die je vervolgens uit de grond moet halen om te drogen en in de herfst opnieuw moet planten. Er zijn ook bollen die verwilderen. Die kun je gewoon laten zitten. Zij hebben zeker het eerste seizoen geen extra voeding nodig. En als je ze hebt geplant in goede, voedzame grond, hoef je ze de daarop volgende jaren ook nauwelijks bij te voeden. In minder voedzame grond is extra voeding wel raadzaam. Meestal is een kleine hoeveelheid organische mest of mestkorrels genoeg.

Tot slot nog leuk om te weten: in veel voorjaarsbollen zit nectar. Het favoriete gerecht voor bloemen en bijen!


Afleveringen

Ontdek ook deze series