Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Het enthousiasme van tuinvlogger Loes over... stokrozen!
Vlogger

Het enthousiasme van tuinvlogger Loes over… stokrozen!

Stokrozen bloeien met grote, prachtige bloemen. Niet voor niets vindt tuinvlogger Loes ze superromantisch. Maar wat voor soort planten zijn het precies? Loes vertelt.

Stokrozen (Alcea rosea) voelen zich overal thuis, van boerentuinen tot moderne tuinen. Veel ruimte hebben ze niet nodig: ze gaan vooral de hoogte in, tot wel circa 2 meter. In steden zie je ze daarom ook vaak in een randje grond tussen een huis en de stoep, en soms zelfs tussen een paar stoeptegels in. Als echte eyecatchers, met bloemen in een variatie aan kleuren.

Stokrozen zijn gek op zon. Een plek tegen een muur of schutting vinden ze heerlijk, want daar wordt de warmte van de zon weerkaatst. Bij zo’n muur of schutting vinden ze meteen steun en buigen of knakken ze niet snel om als er veel wind staat. Geen steun in de buurt? Zet er een stok naast en bind de planten hier losjes met touw aan vast. Of houd een groepje stokrozen met wat touw bij elkaar.

Zo zaai je stokrozen
Stokrozen zaaien zichzelf uit. Zelf zaaien kan het hele jaar door, behalve als het vriest. Hoewel ze tweejarig zijn, kunnen planten die je in de nazomer of herfst zaait, soms toch de volgende zomer al bloeien. Dek de zaadjes af met een dun laagje tuinaarde. Houd de grond vochtig en na een dag of tien verschijnt het eerste groen. Staan de zaailingen te dicht op elkaar, haal er dan de zwakste plantjes uit. Zorg dat er elke 20 cm een plantje blijft staan.

In de nazomer of het voorjaar kun je de jonge stokrozen verhuizen naar hun definitieve plek. Zorg dan voor een afstand van 40 cm. Verplant ze daarna niet meer. Strooi wel tijdens de groei wat stikstofbemesting rond de wortels. En geef ze ook water, maar alleen als het langere tijd warm en droog is.


Afleveringen

Ontdek ook deze series