Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Roos met sterroetdauw? Tuinvlogger Loes weet raad
Vlogger

Roos met sterroetdauw? Tuinvlogger Loes weet raad

De blaadjes van haar klimroos zitten onder de donkere vlekken en vallen bij de lichtste aanraking af. De oorzaak: sterroetdauw, een hardnekkige schimmel. Toch maakt tuinvlogger Loes zich niet echt zorgen. Natuurlijk, die kale takken vindt ze geen gezicht, maar de oplossing… die heeft ze al.

Sterroetdauw, ook wel bekend onder de naam Black Spot, is een veel voorkomende schimmelziekte bij onder andere rozen. De schimmel ontwikkelt zich snel als het langdurig vochtig is.

Op de blaadjes verschijnen bruine tot paarsachtige vlekjes. Eerst op de bovenkant, daarna ook op de onderkant. In het begin zijn de vlekjes klein en rond, maar ze worden groter en krijgen dan een stervormige rand. Uiteindelijk vloeien ze in elkaar over. Je hoeft de – inmiddels ook vergeelde – blaadjes nu nog maar even aan te raken of ze vallen van de takken. Als ze al niet uit zichzelf vallen of gevallen zijn.

Nee, die kale takken die overblijven zijn niet mooi. Maar gelukkig kunnen rozen zo’n vorm van sterroetdauw prima aan. Bij een ernstige vorm van sterroetdauw kunnen echter ook de takken worden aangetast. In dat geval kun je rozen beter in hun geheel tot 30 centimeter boven de grond terugsnoeien.

Sterroetdauw is zeer hardnekkig. Je kunt proberen om de schimmel te bestrijden met de speciale middelen die hiervoor in de tuinhandel zijn. Je kunt er (daarnaast) ook voor zorgen dat je de weerstand van je rozen verhoogt waardoor ze er minder vatbaar voor worden. Dit kan bijvoorbeeld met speciale versterkingsmiddelen die je in de winkel kunt kopen.

Om verspreiding van sterroetdauw te voorkomen kun je het beste alle aangetaste delen van je rozen verwijderen en in de groencontainer gooien. De schimmel overwintert namelijk als sporen op de grond, waardoor ze planten volgend jaar opnieuw kunnen infecteren. Haal daarom ook de blaadjes van de grond. Succes!


Afleveringen

Ontdek ook deze series