Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Knip knip... Het is augustus, tuinvlogger Loes snoeit lavendel!
Vlogger

Knip knip… Het is augustus, tuinvlogger Loes snoeit lavendel!

Augustus-september, tijd om flink de lavendel met de heggenschaar te snoeien! Maar niet zomaar. Tuinvlogger Loes laat zien waar je bij het snoeien op moet letten. En geeft meteen tips wat je kunt doen met al het lavendelsnoeisel.

Lavendel is eigenlijk een kruid, maar geurt zo heerlijk en bloeit zo prachtig, dat hij vooral als sierplant wordt gebruikt. Je kunt ‘m het hele jaar door planten, maar beter niet als de grond bevroren is: dat remt de groei. Het najaar is ideaal. De grond is dan nog warm en de plant profiteert meteen van de eerste voorjaarszon.

Een van de meest geschikte lavendelsoorten voor ons klimaat is de zogenaamde echte lavendel (Lavandula angustifolia). Deze is te koop in veel verschillende kleuren (van wit en roze tot zeer donker violet) en varianten, zoals reuzen, dwergvormen en soorten met zeer grijs blad.

Echte lavendel snoei je 2 keer per jaar. In het voorjaar (zodra je wat groen ziet, meestal in april) en augustus-september: snoei dan vooral in vorm. Snoei diep, maar nooit onder het blad (in het oude hout). De plant heeft altijd wat blad nodig om verder te kunnen groeien.

Jonge, net in de grond gezette planten mag je het eerste jaar best 1 of 2 keer extra snoeien. Wees niet bang om die versgevormde topjes wat in te korten. Hiermee stimuleer je juist de vorming van nieuwe scheuten onderin en worden de planten mooi vol en bossig en een stuk ouder.

Nog wat andere lavendel-tips:
– Bemest het niet (geef zeker ook geen bemeste tuinaarde bij de aanplant)
– Geef het in pot regelmatig water; lavendel in de volle grond heeft geen extra water nodig
– Lavendel is gek op kalk. Werk een flinke hoeveelheid kalk door de grond bij de aanplant en geef vervolgens om de 2 tot 3 jaar een dosis zoals op de verpakking staat.


Afleveringen

Ontdek ook deze series