Bekijk deze video via de Libelle TV app

 De klimplanten-weetjes van tuinvlogger Loes
Vlogger

De klimplanten-weetjes van tuinvlogger Loes

Klimplanten-weetjes. Tuinvlogger Loes kent er veel. Zelf heeft ze natuurlijk ook klimplanten in haar tuin. Hiermee tuiniert ze in de hoogte, zorgt ze voor meer groen en bedekt ze meteen de lelijke schutting tussen haar en de buren.

Klimplanten zijn er in alle soorten en maten. Bladhoudende en bladverliezende. Zelfhechtende en rankende. En dan heb je ze ook nog, zoals klimrozen, die helemaal van jouw hulp afhankelijk zijn op hun weg omhoog.

Bladhoudende, wintergroene klimplanten zijn ideaal als je ’s winters niet tegen een kale muur of schutting wilt aankijken. De meeste klimplanten zijn echter bladverliezend: in de winter vallen al hun bladeren eraf, waardoor alleen de – gelukkig wel vaak mooie – takken overblijven.

Klimplanten groeien in het algemeen vrij snel omhoog. Zelfhechtende klimmers gebruiken hechtwortels om zich vast te zetten aan de ondergrond. Deze planten kun je goed laten klimmen tegen muren en schuttingen.

Rankende klimmers hebben geen hechtwortels, maar ranken die steun zoeken door om iets heen te draaien. Geef deze klimplanten bijvoorbeeld (beton)gaas en (staal)draad om omhoog te groeien.

En de planten die helemaal van jouw hulp afhankelijk zijn? Leid ze met binddraad, bindtrouw en clips langs onder andere klimrekken, rozenbogen en pergola’s. Weinig werk, wel veel plezier. Overigens is het leuke van klimrekken, rozenbogen en pergola’s dat je klimplanten niet alleen langs de kanten, maar op elke willekeurige plek in de tuin kunt zetten. Zo zorg je voor de afwisseling die elke tuin nodig heeft.

Snoei stimuleert de groei. Dit geldt ook voor klimplanten: ze worden er ouder door en blijven langer in bloei. Snoeien is niet moeilijk. Belangrijk is wel dat je snoeigereedschap gebruikt waarmee je goed en scherp snijdt. Anders ontstaan er wonden die moeilijk(er) genezen en dat heeft een nadelig effect op de planten.

Nog meer klimplanten-weetjes? Tuinvlogger Loes kan je een hoop vertellen.


Afleveringen

Ontdek ook deze series