Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Tuinvlogger Loes tipt hoe je de planten weer kan laten bloeien
Vlogger

Tuinvlogger Loes tipt hoe je de planten weer kan laten bloeien

Er is een gezegde: snoei geeft groei en bloei. Aan de hand van een cosmea en dahlia vertelt tuinvlogger Loes waarom het verstandig is om (uitgebloeide) bloemen uit de planten te knippen.

Cosmea (Latijnse naam: Cosmos) is een eenjarige plant: binnen één jaar zaai je ‘m, groeit hij en sterft hij af. Wil je ‘m het volgende jaar weer in de tuin, dan zul je cosmea opnieuw moeten zaaien. Maar dan heb je ook wel wat.

De plant kan vrij groot worden (60 tot 90 cm hoog) en heeft zeer fijn, decoratief blad dat voor een luchtig effect zorgt. Daarnaast bloeit hij lang (van juni tot ver in september) en ook nog in prachtige kleuren: overwegend rood, rood-oranje, dieproze en wit.

Dahlia (dit is zowel de Nederlandse als de Latijnse naam) groeit uit een knol. Deze knol plant je elk jaar in mei, als er geen kans meer is op nachtvorst, en laat je ’s winters droog en op een vorstvrije plek overwinteren.

Dahlia’s zijn er in heel veel soorten en maten. In het algemeen bloeien ze vanaf de zomer tot diep in oktober, in alle kleuren van de regenboog.

Zoals Loes zegt: uitgebloeide bloemen kun je het beste uit je planten knippen. De planten kunnen hun aandacht dan volledig richten op het maken van nieuwe bloemen en worden er ook sterker door. Sterker worden ze ook door er bloemen voor boeketten uit te knippen. Een vers boeket uit eigen tuin, wat wil je nog meer? Daarom tot slot ook nog wat snijbloemen-tips.

  • Gebruik voor snijbloemen altijd een scherp mes zodat je een strakke, niet rafelige wond krijgt.
  • Snijd de bloemen schuin af: door een groter oppervlak kunnen ze zo veel mogelijk water opnemen.
  • Doe snijbloemenvoedsel in het water. Dat doet je bloemen goed.
  • Zorg dat er geen bladeren in het water zitten. Deze rotten snel waardoor je bloemen korter leven. Verwijder de bladeren tot aan de bovenkant van de vaas.
  • Ververs het water regelmatig.

.


Afleveringen

Ontdek ook deze series