Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Mini-cursus van tuinvlogger Loes: blauweregen snoeien
Vlogger

Mini-cursus van tuinvlogger Loes: blauweregen snoeien

Augustus/september is dé tijd om blauweregen te snoeien: alle lange slieren mogen eraf. Maar pas op: als je de klimplant verkeerd snoeit, geeft hij volgend jaar geen prachtige en heerlijk geurende blauwe bloemen. Tuinvlogger Loes doet het snoeien voor.

De blauweregen (Wisteria) is een klimplant waar je veel plezier van hebt. Hij bloeit uitbundig met prachtige bloemtrossen die een heerlijke geur verspreiden. Daarnaast is hij ideaal om tegen een muur of schutting of over een pergola te laten groeien, want hij maakt ranken van wel 10 meter lang.

Er zijn twee soorten blauweregen: Wisteria sinensis en Wisteria floribunda. De eerste maakt ranken die rechtsom, de tweede ranken die linksom groeien. Beide soorten zijn er in veel verschillende variëteiten. Niet alleen in blauw, maar ook in wit, roze, lila en paars. Overigens begint een ‘gewone’ blauweregen pas na een jaar of 7 te bloeien. Kies daarom altijd een geënte soort, die eerder bloeit. De bloeiperiode is van begin mei tot half juni.

In de nazomer zijn de zijtakken van de plant gigantisch. Tijd om die tot zo’n 40 cm vanaf de hoofdtakken terug te snoeien. Snoei ze vervolgens nog een keer in het vroege voorjaar (januari-februari), maar dan tot ongeveer 10-15 centimeter van de hoofdtakken. Vanuit daar gaat de blauweregen weer bloeien.

Ga je blauweregen snoeien, gebruik dan altijd een scherpe en sterke snoeischaar, dan krijg je mooie strakke wonden. Het handigst is het om bovenin met snoeien te beginnen en zo langzaam naar beneden te werken. Snoei niet in het hout. Als je goed snoeit, houd je uiteindelijk de dikke hoofdtakken met een aantal zijtakken over. Laat die hoofdtakken zo veel mogelijk met rust, tenzij de plant te groot wordt voor je tuin. Tot slot: blauweregen snoeien in het vroege voorjaar kan alleen als er geen vorst is. Dat is dat het beste.


Afleveringen

Ontdek ook deze series