Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Tuinvlogger Loes: beukenhaag snoeien, zo doe je dat
Vlogger

Tuinvlogger Loes: beukenhaag snoeien, zo doe je dat

Als je wilt dat je beukenhaag de hele winter mooi strak is, hoe en wanneer kun je hem dan het beste snoeien? Tuinvlogger Loes geeft het antwoord!

Als haagplant is het een van de bekendste en meest toegepast soorten. Daardoor zou je bijna vergeten dat de beukenhaag (Fagus sylvatica) hetzelfde is als de beuk die in het bos staat. De boom die maar liefst 20 meter hoog kan worden en elk jaar opnieuw beukennootjes geeft. Als haagplant krijgt hij daar alleen de kans niet voor. Door ‘m te snoeien houd je hem op de gewenste hoogte, en dat is vaak niet hoger dan een meter of 2. En op beukennootjes hoef je dan niet te rekenen.

Beukenhaag snoeien kun je met de hand. Wil je een egaler resultaat, gebruik dan een elektrische heggenschaar met een lang messenblad. Heb je nog niet veel snoeiervaring, dan kun je je focussen op een touw dat je eerst langs de haag spant.

Als je de bovenkant van de haag smaller knipt dan de onderkant, waardoor hij dus iets schuin loopt, krijgt de hele haag voldoende zonlicht en komen er geen gaten in. Snoei je behalve de zijkanten ook de bovenkant, haal het snoeisel er dan meteen af. Anders wordt het dor en bruin en dat doet afbreuk aan het uiterlijk van je beukenhaag.

Snoei beukenhaag bij voorkeur niet tijdens de warme zomermaanden. Te veel zon tijdens het snoeien kan ervoor zorgen dat de binnenste bladeren, die nog geen zonlicht hebben gezien, verbranden en bruin worden. Wel trekt dit met een paar weken weer bij. En anders knip je de lelijkste bladeren er gewoon af.

Wil je je beukenhaag drastisch veranderen, bijvoorbeeld een flink stuk inkorten? Doe dat in de wintermaanden, als het niet vriest. Als hij dan weer in bloei komt, heb je een perfecte ‘nieuwe’ haag.

 

 


Afleveringen

Ontdek ook deze series