Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Waarom tuinvlogger Loes hoge verwachtingen heeft van haar begonia
Vlogger

Waarom tuinvlogger Loes hoge verwachtingen heeft van haar begonia

De komende weken verwacht tuinvlogger Loes veel van de Begonia grandis. Dan gaat deze vrij onbekende, váste plant bloeien. Met de uitlopers ervan maak je nieuwe planten, of je geeft ze cadeau in een pot. Hoe leuk is dat! Loes laat zien hoe je dat doet.

Begonia’s, wie kent ze niet. Als kamerplant of – eenjarige – buitenplant. Er zijn ruim 1000 soorten, die zijn onderverdeeld in verschillende groepen. Zo heb je bijvoorbeeld bladbegonia’s, struikbegonia’s en knolbegonia’s.

De Begonia grandis (ook bekend als Begonia grandis var. evansiana) behoort tot de knolbegonia’s: planten met een bloemenpracht waar je de hele zomer van kunt genieten. In de tuin, maar ook in pot op het terras of het balkon. In tegenstelling tot veel knolbegonia’s is Begonia grandis echter geen eenjarige, maar een váste plant. Hij is winterhard en prima bestand tegen een paar graden vorst. Dek ‘m in de herfst alleen wel af met veel blad of stro.

De plant wordt zo’n 60 cm hoog en heeft rode blad- en bloemstelen. De onderkant van het blad is koperkleurig tot brons, de bovenkant licht tot donkergroen, afhankelijk van de hoeveelheid zon die hij krijgt. Begonia grandis groeit het liefst in de halfschaduw tot schaduw, in vochthoudende grond, en heeft dan donkergroen blad.

Begonia grandis bloeit van ongeveer juli tot en met september, met hangende trossen die licht ruiken. De bloemen zijn 2 tot 3 centimeter groot en variëren in kleur van witroze tot donkerroze: een mooi contrast met het blad. In de winter sterven de bovengrondse delen af, maar na een niet-strenge winter komt de plant in het voorjaar weer terug.

Geef de plant een plek in de buurt van een vijver, in een verhoogd gedeelte van een border of in een verhoogd gedeelte van een border of rotstuin. Dan komt hij goed tot zijn recht. En combineer ‘m rustig met andere planten, zoals planten met fijne bladeren. Prachtig resultaat!


Afleveringen

Ontdek ook deze series