Bekijk deze video via de Libelle TV app

 ‘Het is een ziekte, dus waarom zou ik mij schamen?’
Zeg nou zelf

‘Het is een ziekte, dus waarom zou ik mij schamen?’

Uit de Global Pain Index, een onderzoek van GSK, blijkt dat acht op de tien Nederlanders te maken krijgt met (zware) hoofdpijn. Een deel daarvan kampt met migraine. Bij migraine is er – in tegenstelling tot normale hoofdpijn – sprake van een nasleep tot wel twee dagen na de aanval. Migraine kan dan ook een grote impact hebben op het sociale leven. Deze vrouwen vertellen er over.

Libelle samen met GSK

Migraine is geen hoofdpijn waar je nog wel even mee door kunt werken, maar een chronische hersenaandoening. Er is vaak sprake van een stekende of bonzende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, wat soms gepaard gaat met lichtflitsen, overgeven en overgevoeligheid voor licht en geluid. Een aanval duurt meestal tussen de 4 en 72 uur. Meer weten? Hier lees je hoe je migraine onderscheidt van andersoortige hoofdpijn.

De heftige pijn heeft flinke invloed op het sociale leven van veel migrainepatiënten. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft zich moet terugtrekken tijdens een aanval. Bovendien verbergt de meerderheid soms voor vrienden hoeveel pijn ze echt hebben (GSK Global Pain Index). Zo duren de migraineaanvallen van Rosana (48) vaak een paar dagen. Ze is een bezig baasje, maar het is belangrijk dat zij haar rust pakt. Gwendoline (44) heeft eens in de twee maanden een aanval, maar voelt een aanval gelukkig steeds beter aankomen.

Gelukkig weten veel vrouwen er goed mee om te gaan. Libelle nodigde naast Rosana en Gwendoline nog zes vrouwen uit om te vertellen over hun migraine en hoopt daarmee de kennis over migraine te vergroten. En wat meer begrip te kweken. Waar houden zíj rekening mee als ze afspraken plannen? En hoe kunnen hun vrienden hen helpen? Je ziet het in de video.

GSK

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 


Afleveringen

Ontdek ook deze series