Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Breng de Kerst in huis met deze homemade kerstkoekjes
Vet Lekker

Breng de Kerst in huis met deze homemade kerstkoekjes

Haal de Kerst in huis met gezellige kerstkoekjes. Deze kerstkoekjes zijn niet alleen leuk om te maken, ze zijn ook nog eens om te smullen! Perfect om te serveren bij de koffie.

Zo maak je ze:

Ingrediënten

Voor de koekjes:

 • 85 g boter (zacht)
 • Snuf zout
 • 8 gram (1 zakje) vanillesuiker
 • 100 g witte basterdsuiker
 • 1 ei op kamertemperatuur
 • 200 gram patentbloem

Voor het glazuur:

 • 400 gram poedersuiker
 • 100 ml water
 • Kleurstof naar keuze

Voor de decoratie:

 • Zilveren parels

Bereiding

 1. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en het zout luchtig. Voeg het ei toe en mix tot het ei helemaal is opgenomen.
 2. Roer de bloem er met een spatel doorheen en kneed met schone handen. Maak er een bol van, maak het iets plat en pak het in met huishoudfolie. Leg een uur in de koelkast.
 3. Verwarm de oven voor op 160°C.
 4. Leg het deeg op een bebloemd werkblad en rol uit tot ongeveer ½ centimeter dik. Steek er zoveel mogelijk kerstkoekjes uit en leg die op de bakplaat met bakpapier.
 5. Maak van de restjes deeg weer een bol en rol opnieuw uit. Steek ook hier weer kerstkoekjes uit. Ga door tot het deeg op is.
 6. Bak de kerstkoekjes af in 20-30 minuten (afhankelijk van de oven en de dikte van het koekje) en draai halverwege de baktijd de bakplaat om ze gelijkmatig bruin te bakken. De koekjes zijn gaar als ze over de bakplaat kunnen schuiven en dus niet meer blijven plakken. Laat de kerstkoekjes helemaal afkoelen.
 7. Voor het glazuur: roer de poedersuiker en het water in een schaaltje. Meng eerst 9/10 van het water door het poeder. Voeg de rest van het water pas aan het einde druppelsgewijs toe als alles goed gemengd is. Het glazuur heeft de juiste structuur wanneer je een lepeltje uitneemt, dit terug giet in het schaaltje, en het glazuur binnen 10 seconden weer een glad oppervlak heeft.
 8. Doe de helft van het glazuur in een bakje en roer er wat kleurstof door. Doe het glazuur in een spuitzak met een dun, glad spuitmondje.
 9. Pak een kerstkoekje en spuit eerst langs de randen van het kerstkoekje, houd een paar mm aan de buitenkant vrij, want het glazuur loopt nog heel iets uit.
 10. Vul dan het binnenste deel van het koekje op. Belletjes of kleine gaatjes kunnen heel makkelijk met een houten prikkertje bijgewerkt worden.
 11. De kerstkoekjes kunnen direct, als het glazuur nog nat is, versierd worden met parels of glitters.

De nieuwste Libelle Special ligt weer in de winkels! Deze keer de Kerst editie:

Libelle Lekker Kerstspecial
Libelle Lekker Kerstspecial
€ 4.99
bestel hier

Gerechten waarvan het water je in de mond loopt, dát zijn de video’s van Vet Lekker. Maar ook makkelijk te maken en passend bij elke lekkerbek!

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bekijk meer over bakkenkerstlekkernij

Afleveringen