Bekijk deze video via de Libelle TV app

 ‘Like ons op Facebook voor een gratis kop koffie’: maar dít betaal je er echt voor
Libelle tipt: Daily fun

‘Like ons op Facebook voor een gratis kop koffie’: maar dít betaal je er echt voor

Als je een kop koffie haalt bij een koffieketen als Starbucks, schrijft de barista je naam op de beker. Maar de mensen in deze video staan wel heel raar te kijken als er op hun koffiebeker opeens véél meer persoonlijke informatie geschreven wordt.

De video van de organisatie Cifas UK heeft een belangrijke boodschap: like niet zomaar iets op Facebook, want je geeft daarmee ontzettend veel persoonlijke informatie weg. De organisatie wil dat mensen beter nadenken over hun privacy-instellingen op social media en over welke informatie ze delen.

Experiment
Daarom deden ze een sociaal experiment: klanten van een koffieketen kregen het aanbod om de Facebookpagina te liken in ruil voor een gratis kop koffie. Veel mensen hapten gelijk toe. Maar op het moment dat ze hun gratis kop koffie in handen krijgen, staan ze perplex. Niet alleen hun naam staat op de beker geschreven, maar ook hun leeftijd, adres, geboorteplaats, beroep, opleiding en zelfs namen van familieleden. Allemaal informatie die ze net zelf aan de koffieketen hebben ‘gegeven’, door de Facebookpagina te liken. Stof tot nadenken!

Wij speuren regelmatig het internet af voor leuke video’s. De allerleukste delen we hier met jou.


Afleveringen

Ontdek ook deze series