Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Dit is waarom de Gouden Koets zo omstreden is
Libelle Royal

Dit is waarom de Gouden Koets zo omstreden is

In 1898 kreeg koningin Wilhelmina de Gouden Koets cadeau van de bevolking van Amsterdam. De afgelopen tijd werd de koets gerestaureerd.

Na de restauratie gaat de Gouden Koets naar het Amsterdam Museum. Het voertuig zal dan ook niet te zien zijn op Prinsjesdag, maar je kunt ‘m vanaf juni tot november volgend jaar wel bewonderen in het museum. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekendgemaakt. Of de koets daarna wel weer door het staatshoofd op Prinsjesdag gebruikt gaat worden, is nog onduidelijk.

Over de koets ontstond veel ophef. Voornamelijk over de schilderingen die erop te zien zijn: ze worden anno 2020 gezien als racistisch en velen zijn van mening dat ons huidige koningspaar er niet meer in zou moeten rijden. Royalty-expert Rick legt uit. 

Montage: Sayenne Quant. Beeld: Getty Images, BrunoPress

In Libelle Royal praat royaltyjournalist Rick Evers je wekelijks bij over de meest uiteenlopende onderwerpen die met het koningshuis te maken hebben. De Nederlandse koninklijke familie, maar maar ook andere vorstenhuizen, binnen en buiten Europa.

Voor Royalty heeft Rick bijzondere interviews en gesprekken gehad, waaronder met de leden van de Nederlands koninklijke familie, zoals (toenmalig) koningin Beatrix, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien en de zonen van prinses Margriet, zoals prins Maurits.

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bekijk meer over koningshuisroyalty

Afleveringen