Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Ik probeerde een week lang voor 15 euro 's avonds te eten en dít is het resultaat
Libelle Challenge

Ik probeerde een week lang voor 15 euro ’s avonds te eten en dít is het resultaat

Libelle’s Chanan probeerde een week lang ’s avonds te eten met een budget van 15 euro. Zó beviel dat. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet heel goed bijhoud hoeveel geld ik per week uitgeef aan het avondeten (dat is waar het hier om gaat) dus deze challenge was zeer welkom. Maar is 15 euro nou heel weinig of is het eigenlijk prima te doen om hier 7 avondmaaltijden voor 2 personen van te koken? Volgens het Nibud kost een warme maaltijd voor 2 personen gemiddeld 3,88 euro. Dat zou betekenen dat je met z’n tweeën per week €27,16 kwijt bent aan het avondeten. Een week lang voor 15 euro eten, is dus best een uitdaging.

Boodschappen
Omdat ik wil voorkomen dat ik aan het einde van de week nog 50 cent over heb en nog 2 dagen moet eten, bedenk ik van te voren alvast wat ik de hele week ga eten. Best een puzzel, met dit budget. Ik besluit om ook maar meteen alle boodschappen in 1 keer te halen, zodat ik niet alleen tijd bespaar, maar hopelijk ook geld. Je kunt natuurlijk niet alle ingrediënten precies in de hoeveelheid kopen die je die week nodig hebt, dus ik probeer redelijk binnen mijn budget te blijven en thuis uit te rekenen hoeveel ik deze week nou echt kwijt ben. En dat valt me echt reuze mee: voor het bedrag van €13,07 heb ik 7 avondmaaltijden voor twee personen gekookt.Ik heb geen één avond brood met pindakaas gegeten, maar heel makkelijk was het ook niet. Ik eet zelf eigenlijk nooit een toetje, dus dat is alweer een meevaller om binnen het budget te blijven. Maar een pak yoghurt of vla zou in principe nog binnen dit budget passen.

Het menu
De eerste dag van de week begonnen we maar meteen met het meest exotische wat er die week op tafel zou komen: zoete-aardappelcurry. Een gerecht met rijst, groenten, zoete aardappel, kokosmelk en…jawel, kip. Ik heb voor die 13 euro zelfs nog een beetje vlees kunnen eten. Niet veel, maar toch.

Op de tweede dag stond er wel alleen groente op het menu, maar ook zonder balletjes viel de groentesoep in de smaak. Bij de soep aten we bruin brood, wat het een prima maaltijd maakte. Op de derde dag was het tijd voor een van mijn favorieten: pasta. Ik koos voor spekjes in de saus omdat deze relatief goedkoop zijn. De volgende dag aten we de pasta weer, want dat is veel goedkoper dan voor 1 keer koken.

Stamppot
Vrijdagavond was pannenkoekenavond. Goedkoop, lekker en ook nog eens zo op tafel. Eigenlijk het ideale budgetproof gerecht. Ik sloot de week af door weer in een keer voor twee avonden stamppot te koken. Zonder worst, maar dat had achteraf ook nog wel binnen het budget gepast.

Gezonde keuzes
Zo zie je dat het wel lukt om voor 15 euro een week te koken, maar je wel flinke aanpassingen moet doen. Heel gevarieerd is het niet, maar toch heb ik binnen dit budget (op de pannenkoeken na, maar dat was mijn eigen schuld) best gezonde keuzes kunnen maken én had ik tijd over omdat ik maar 1 keer boodschappen heb gedaan deze week. Het was voor mij wel écht een uitdaging, je moet echt goed opletten wat je in je winkelmandje gooit en kunt niet zonder lijstje een rondje door de winkel maken. Voor een weekje leuk, maar voor mensen die niet meer te besteden hebben, is het de keiharde realiteit. En die realiteit vraagt om heel veel creativiteit, waar je alleen maar respect voor kunt hebben.

LEES OOK:


Afleveringen

Ontdek ook deze series