Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Ik ging een maand lang touwtjespringen en dat was nog best pittig
Libelle Challenge

Ik ging een maand lang touwtjespringen en dat was nog best pittig

30-dagen challenges: het internet staat vol met allerhande schema’s waarmee je een maand lang dezelfde oefening doet, maar dan iedere dag een stukje zwaarder. Libelle’s Elselien nam de proef op de som en ging voor de springtouw-challenge.

Ik sport over het algemeen 2 keer per week: op zondagochtend een flink eind hardlopen en doordeweeks een uurtje pilates. Maar zoals bij iedereen sla ik door drukte of afspraken (lees: geen zin) ook weleens een weekje over. Niet handig wanneer je tijdens je werk vooral heel veel op je kont zit. Er moet toch een manier zijn om in weinig tijd veel conditie én spiermassa op te bouwen? Dat is er: touwtjespringen. Tijd voor een uitdaging.

Zo ging het

Er zijn online legio challenges te vinden, zo ook onderstaand schema waarmee je in 30 dagen van één keer een halve minuut springen naar 6 keer 3 minuten gaat. De eerste helft van het schema leek me op het eerste gezicht nogal voor dummies. Een halve minuut springen? Twee minuten? Eitje toch! Maar helaas: springen blijkt toch echt iets anders dan rennen en het viel me de eerste dagen nogal zwaar. Moest ik dit écht een maand gaan doen?

In, spin, de bocht gaat in…

Pfieuw, een meevaller: want hoewel ik het eerst vrij pittig vond, raakte ik ook snel gewend aan het springen en hield ik het makkelijker vol. Ik had echt het gevoel dat mijn conditie verbeterde en voelde me hartstikke fit na mijn dagelijkse springsessie. En dat in een paar minuten, waar en wanneer je maar wilt!

Valkuil

Een wijs man zei ooit: elk voordeel heb zijn nadeel. Dat is absoluut het geval bij deze challenge. Want het is inderdaad heel handig dat je kan springen wanneer je wil en je maar een paar minuten hoeft te trainen, maar dat zorgde bij mij ook voor veel uitstelgedrag. Eerst even koken, hé een leuk programma op tv, even de was opvouwen… En ja hoor, voor ik het wist lag ik ’s avonds met een schuldgevoel in bed omdat ik mijn springtouw niet had aangeraakt.

Conclusie

Ik hang mijn springtouw nog niet aan de wilgen, want na 30 dagen lukte het me – zelfs terwijl ik een aantal dagen had gemist – om het einddoel te bereiken. Het is oprecht een snelle en fijne manier om even aan je conditie te werken (én af te vallen, maar dan moet je ook gewoon gezonder eten) als je weinig tijd hebt. En best leuk eigenlijk: je waant je weer heel even op het schoolplein van de basisschool… Uit, spuit, de bocht gaat uit.

 4x vraag het de deskundige

Ik vroeg personal trainer Sander Bos hoe hij aankijkt tegen touwtjespringen en al die verschillende challenges die online te vinden zijn.

Sander, laat jij je klanten weleens touwtjespringen?
“Ik gebruik het vaak in de warming-up. Door te springen, train je elke spier in je lijf en je hartslag blijft hoog waardoor het erg intensief is. Ook is het goed voor je coördinatie.”

Wanneer kun je touwtjespringen beter laten?
“Als je zwakke knieën of enkels hebt zou ik het niet aanraden omdat die steeds een behoorlijke klap krijgen. Dit wordt overigens minder wanneer je een beetje door je knieën zakt tijdens het landen.”

Denk je dat een challenge als deze effect heeft?
“Dit heeft zeker een positief effect op je conditie. En wanneer je normaal weinig sport zal het springen ook invloed hebben op je verbranding. Als je wilt afvallen moet je naast de challenge trouwens ook echt op je voeding letten. Bewegen heeft voor 30% invloed, wat je eet voor 70%.”

Ik merkte dat ik het touwtjespringen vaak uitstelde. Wat kun je doen om dit te voorkomen?
“Kies een vast moment op de dag waarop je de challenge wilt doen, bijvoorbeeld meteen nadat je klaar bent met werken. Vertel aan je partner of vriendinnen dat je dit met jezelf hebt afgesproken zodat zij je er aan helpen herinneren. Wat ook helpt is om een maatje te zoeken die samen met jou de uitdaging aan wil gaan.”

PS. Wil jij trainen met Sander? Dat kan hier op Libelle TV!

Wil je niets meer missen van Libelle? Neem een abonnement op het blad. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 54x Libelle + een cadeau naar keuze voor €16,50 per maand.

Beeld: iStock

Bekijk meer over gezondheidsporten

Afleveringen

Ontdek ook deze series