Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Ik kookte met meelwormen en krekels en de smaak was heel verrassend
Libelle Challenge

Ik kookte met meelwormen en krekels en de smaak was heel verrassend

Veel Nederlanders gruwelen bij het idee van insecten op hun bord. Dat terwijl het eten van insecten in andere delen van de wereld de gewoonste zaak van de wereld is. Zo erg kan het dan toch niet zijn? Libelle’s Linda werd aangewezen als proefkonijn van de redactie en maakte een gerecht met insecten als avondeten.

Het idee werd geopperd tijdens een redactievergadering van Libelle: “Misschien moet iemand een keer insecten eten als challenge en daar een vlog over maken! Wie wil? Eh… niemand?” Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet gelijk toehapte, maar ik werd wel nieuwsgierig. Ik lust eigenlijk alles: oesters, slakken, inktvis, gebakken ansjovisjes die je met kop en staart opeet. Heerlijk! Geen lastige eter dus. Dus toen niemand anders zijn hand opstak tijdens die vergadering, besloot ik ’t te doen.

Vol eiwitten
Je hoort het steeds vaker: insecten zijn hét voedsel van de toekomst. Ze zitten boordevol eiwitten en zijn een duurzaam alternatief voor vlees. Maar waar koop je die beestjes? Ze blijken bij veel dierenwinkels te worden verkocht, via een aantal online leveranciers van eetbare insecten, maar ook gewoon bij Albert Heijn.

Chocola!
Ik bestelde een potje meelwormen, buffalowormen en krekels en ging aan de slag. Als hoofdgerecht maakte ik een Mexicaanse wrap met meelwormen en buffalowormen en als toetje brownies met krekels. Vooral dat laatste gerecht was een succes: insecten en chocola zijn namelijk een verrassend goede match! De insecten smaken nootachtig en hebben een crunchy bite, het lijkt een beetje op gepofte rijst.

Hoe de wraps met wormen smaakten, en hoe mijn collega’s reageerden toen ik mijn zelfgebakken krekel-brownies op de redactie uitdeelde, dát zie je in bovenstaande video.

BEKIJK OOK:

Bekijk meer over koken

Afleveringen

Ontdek ook deze series