Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Ik at 2 weken geen gluten en dit is wat er gebeurde
Libelle Challenge

Ik at 2 weken geen gluten en dit is wat er gebeurde

13254566_1017263808322353_7719142148992153506_nLibelle’s Elselien heeft regelmatig buikpijn en vroeg zich af: zouden het de in de media veelbesproken gluten zijn? Ze nam de proef op de som en at twee weken lang glutenvrij. Dit is wat er gebeurde…

Al jaren heb ik last van mijn buik. Soms zo erg dat ik krom loop van de pijn, maar veel vaker ‘voel’ ik mijn buik gewoon en is hij opgeblazen. Een paar jaar geleden onderging ik een darmonderzoek, waaruit blijkt dat ik een prikkelbare darm heb. Maar waar mijn darm precies ‘prikkelbaar’ van wordt, dat is moeilijk te zeggen.

Nasi, nasi en nog eens nasi
Afgelopen zomer was ik in Indonesië, waar ik op Java een week lang alleen maar nasi at (ja, óók ’s ochtends). En wat gebeurde er? Mijn buik was niet langer opgezet, mijn ontlasting zag er keurig uit en er ontsnapte geen enkele wind terwijl dit – schrijf ik dit echt op?! – normaliter allerminst het geval is. Dat kon toch niet alleen aan de relaxte vakantiesfeer liggen? Kwam het misschien ook door iets wat ik dagelijks eet maar nu in mijn nasi-dieet ontbrak?

I love gluten
Als ik iets iedere dag eet, dan is het brood. Ik ontbijt met twee boterhammen met kaas en neem tijdens de lunch ook vaak een lekker broodje. En als er een bord pasta voor mijn neus staat, loopt het water me in de mond. En crackers, chips, borrelnootjes? Kom maar door!

De duivel
Het zal je niet ontgaan zijn dat er nogal wat te doen is om dit mengsel van eiwit in graankorrels (vooral in tarwe). ‘Dieetgoeroes’ als de dames van The Green Happiness en Kris Verburgh van De Voedselzandloper weren gluten alsof we het over roomijs hebben. Ook in mijn omgeving kiezen steeds meer mensen ervoor om glutenvrij of in ieder geval geen brood te eten.

Is er sprake van een trend? Leefstijlcoach en voedingsdeskundige Monique de Jonge van Fit4health denkt van wel. “Slechts 1% van de mensen heeft coeliakie, zij kunnen écht niet tegen gluten. Daarnaast heeft ongeveer 5% last van overgevoeligheid door gluten. Voor veel mensen is de angst dat gluten allerlei kwalen opleveren dus ongegrond.” Tijd om het uit te proberen…

WEEK 1

Let op: dit is een persoonlijk verslag en het effect kan bij iedereen anders zijn.

Op water en… havermout
Ik begin de dag voortaan met een kommetje yoghurt met havermout en wat fruit. Lekker, glutenvrij en je bent net zo vol als na twee boterhammen. Prima begin van de dag. Na de lunch krijg ik het moeilijker. Ik had net namelijk wel het gevoel dat ik bommetje vol zat van mijn salade met bieten en feta, maar ik heb om 14.00 uur alweer trek. En ja hoor, dat wordt snaaien. Want chocolade is gevaarlijk vaak glutenvrij…

Geen buikpijn
Gelukkig bevatten aardappels ook geen gluten, waardoor ik ’s avonds ‘normaal’ kan eten. En mijn buik? Die voelt de eerste dagen niet anders dan normaal, maar aan het einde van de eerste week voelt mijn buik weer als op vakantie. Niet opgeblazen, geen buikpijn… Zou het dan toch?

Toch best lastig
Toen ik begin deze week in al mijn naïviteit aan deze uitdaging begon, wist ik dat ik brood, koekjes en pasta moest laten staan. Maar ik kwam die verdomde gluten toch vaker tegen dan gedacht. Zo heb ik net mijn tweede biertje achterover geslagen als ik me afvraag of daar misschien ook gluten inzitten… Oké, dat was – zoals onze koningin zou zeggen – ‘een beetje dom’, maar je komt gluten ook tegen waar je ze niet verwacht. In zo’n handig ‘een beetje van jezelf’-soeppakje, sauzen, gehakt, kipfilet en ga zo maar door… Gelukkig blijft de ‘schade’ in zulke gevallen beperkt doordat het tarwemeel ergens onder aan de ingrediëntenlijst bungelt. En… nog steeds geen buikpijn en een prima stoelgang.

Elk nadeel…
Handig is het niet om bij alles wat je eet op de verpakking te moeten kijken, maar in het weekend merk ik tijdens een etentje dat een glutenvrij leven ook zo zijn voordelen heeft. Normaal had ik me in een restaurant – honger! – al lang op het broodje met roomboter gestort, maar nu wacht ik geduldig tot mijn voorgerecht uitgeserveerd wordt en ga ik ’s avonds ‘lekker vol’ en niet ‘bommetjevol’ naar huis.

WEEK 2

Een broodloos bestaan
Heel af en toe rommelt mijn buik een beetje, maar echte buikpijn heb ik niet meer gehad sinds ik glutenvrij door het leven ga. Dat stemt me niet per se vrolijk, want ik zit er helemaal niet op te wachten om de rest van mijn leven geen brood meer te eten. Een vriendin heeft daar een theorie over: het is vast psychisch. Omdat ik nu veel met mijn gezondheid bezig ben, denk ik dat het laten staan van de gluten effect heeft. Kan dat?

Pas op, een gluut
Halverwege week 2 sta ik op een borrel als ik gedachteloos een kaasstengel pak. Shit, roep ik met volle mond tegen mijn vriend terwijl ik het hapje van bladerdeeg in zijn handen duw. “DAAR ZITTEN GLUTEN IN.” Dat ik nu (bijna) geen kaasstengels meer eet, wil trouwens niet zeggen dat ik er slanker op word. Sterker nog, ik weeg een halve kilo meer sinds ik aan dit experiment begon (komt vast door al die chocolade). Jammer…

Duur grapje
Als het einde van week 2 in zicht is, blijk ik al aardig gewend aan mijn nieuwe eetwijze. Zolang ik vooraf bedenk wat ik de volgende dag ontbijt (eigenlijk altijd havermout, dat vult zo goed) en lunch (ik maak de lunch voor meerdere dagen) gaat het goed. Een duur grapje is het trouwens wel. Want allemaal leuk en aardig zo’n supergezonde quinoasalade, maar een pak van die korrels kost je al snel 2,5 euro. En dan moeten de bieten, feta, granaatappelpitjes, rucola en walnoten er nog bij. Daar kun je heel wat broden voor kopen. Tip van voedingsdeskundige Monique: “Zilvervliesrijst is een mooie vervanger voor quinoa. Net zo lekker, glutenvrij en vele malen goedkoper.”

Stressfactor
Interviews die op het laatste moment niet doorgaan, fotoshoots waarvoor nog geen locatie is… Alles loopt in het honderd vandaag op de redactie en dat brengt de nodige stress met zich mee. En ja hoor, daar is het weer: buikpijn. Tja, het is ook gewoon mijn zwakke plek, maar dat neemt niet weg dat ik zonder stress mijn buik ook ‘voelde’ en nu zonder gluten niet of nauwelijks.

CONCLUSIE
Als mijn glutenvrije weken voorbij zijn en ik weer een overheerlijke boterham met komijnekaas voor mijn neus heb staan, bel ik leefstijlcoach Monique de Jonge over mijn bevindingen. Doe ik er goed aan om de boterham voortaan te laten staan? “Nee hoor, je kunt gewoon brood blijven eten. Dat is immers een van onze basisproducten.”

Minderen
Wat ik volgens Monique wel kan proberen is om wat minder tarwe te eten. “Veel mensen eten ’s ochtends brood, tussendoor (ontbijt)koek, tijdens de lunch weer brood en ’s avonds pasta. Dit is allemaal gemaakt van tarwe, die veel gluten bevatten. Probeer binnen de granen te variëren: haver, gerst, boekweit, rijstwafels… Vergeet daarnaast niet om dagelijks een flinke portie groente en fruit te nemen.”

Uitgebreid onderzoek
Na 2 weken is het overigens nog iets te vroeg om iets zinvols over mijn buikklachten te zeggen, maar volgens Monique kom je al een heel eind wanneer je dit experiment 6 weken lang zou uitvoeren en daarna weer ‘gewoon’ gaat eten. Wil je echt weten of je glutensensitief bent? Dan staat je een darmbiopt te wachten en dat is geen pretje.

Afwisseling
Tja, ik vind mijn klachten op dit moment niet hevig genoeg voor zo’n uitgebreid onderzoek en weet wat me te doen staat: vaker ontbijten met havermout of granen als haver of boekweit en tijdens de lunch wat vaker zo’n lekkere salade. Meer afwisseling, dat wordt mijn credo. En misschien toch maar weer zo’n mooie reis naar Azië boeken?

PS: Meer informatie over glutensensitiviteit vind je op de website van het Voedingscentrum.

LEES OOK:

Bekijk meer over gezondheid

Afleveringen

Ontdek ook deze series