Bekijk deze video via de Libelle TV app

 'Ik doneerde bloed en dít is mijn ervaring hiermee'
Libelle Challenge

‘Ik doneerde bloed en dít is mijn ervaring hiermee’

Libelle’s Kim is inmiddels heel wat jaren bloeddonor, maar al een tijdje niet geweest om te doneren. Hoogste tijd om daar verandering in te brengen.

Geen smoesjes en excuses meer, want bloeddonoren zijn nog altijd heel hard nodig. 25 op de 100 mensen heeft ooit bloed nodig, slechts 2 op de 100 zijn donor. Zo’n 30% van het donorbloed wordt gebruikt bij de behandeling van kankerpatiënten. Veel van deze patiënten zouden hun chemokuur niet kunnen doorstaan zonder donorbloed.

Bloedbank Sanquin is hiervoor compleet afhankelijk van de bereidheid van donoren om hun bloed af te staan. Er bestaat namelijk geen alternatief om aan donorbloed te komen. Jaarlijks helpt Sanquin zo’n 80.000 patiënten met bloedproducten. Die patiënten zijn onze ouders, kinderen, buren en vriendinnen.

Kleine moeite om af en toe een steentje bij te dragen, vond Kim. En dus stapte ze na heel wat jaren weer op de fiets naar de bloedbank. Hoe gaat zo’n donatie in z’n werk? Hoe lang duurt het bezoek aan de bloedbank in totaal,  en: doet het pijn?

[bekijk-0ok]

Montage: Marloes Erkelens


Afleveringen

Ontdek ook deze series