Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Ik belde een week lang iedere dag met mijn oma - dit leverde het op
Libelle Challenge

Ik belde een week lang iedere dag met mijn oma – dit leverde het op

Je opa of oma zo nu en dan eens bellen om een praatje te maken. Het schiet er vaak bij in. Ook bij Libelle’s Cintie. Daarom belde ze een week lang iedere dag met haar oma.

WhatsApp, Facebook of Skype: dat heeft mijn oma allemaal niet. Dus de enige manier om haar te spreken is even op de koffie gaan of een telefoontje plegen. Mijn oma woont in Veghel en aangezien ik daar regelmatig kom, zien we elkaar best vaak. Maar bellen? Dat doen we eigenlijk nooit. Als ik haar bel, is het omdat ik iets moet vragen. Een week lang iedere dag mijn oma bellen om over koetjes en kalfjes te praten, was dus best even wennen. In de video zie je hoe dat ging!

Lieve schat
“Ha lieve schat!”, klinkt het door de telefoon als ik haar de eerste dag bel. Mijn oma reageert altijd heel enthousiast, waardoor ik me meteen een beetje schuldig voel omdat ik haar zo weinig bel. Na de vraag of alles goed gaat, verwacht ze natuurlijk mijn vervolgvraag (ik bel immers alleen als ik iets moet vragen). “Nee oma, ik bel gewoon om even te kletsen!” Dat kan ze erg waarderen.

Eenzame kerst
Bel jij jouw opa, oma, tante of oom (ook) veel te weinig? Begrijpelijk. De meeste mensen zijn druk, druk, druk en denken er simpelweg gewoon niet aan dat telefoontje. Voor veel ouderen ligt het echter anders. Zij hebben niet meer zo veel omhanden. Van de 75- tot 85- jarigen voelt bijna 50 procent zich eenzaam. Bij mensen boven de 85 is dat 60 procent. Sommige ouderen voelen zich ook extreem eenzaam. Voor de groep tussen de 75- tot 85 jarigen is dit bijna 10 procent. Bij 85-plussers is dat 14 procent. Sommigen van hen krijgen nooit bezoek in het verzorgingstehuis en brengen de feestdagen alleen door, blijkt uit cijfers van het nationaal ouderenfonds. Niet zo’n gek idee dus om je (groot)ouders een keertje te bellen.

 

 

Bezige bij
Mijn oma is 81 jaar en valt absoluut niet binnen de categorie van (extreem) eenzame ouderen. Zo is ze al ruim 48 jaar actief lid van het kerkkoor, zit ze bij de quiltclub en bezoekt ze wekelijks het breicafé. En dan nog niet te spreken over de vele uitjes met vriendinnen, buren en familieleden. Het woord ‘eenzaamheid’ kent oma dus niet. Maar dat neemt niet weg dat ik haar wat vaker zou moeten bellen.

LEES OOK:


Afleveringen

Ontdek ook deze series