Bekijk deze video via de Libelle TV app

 'Een beetje troost': zo maak je deze traditionele Zuid-Afrikaanse melktaart
Keukengeheimen

‘Een beetje troost’: zo maak je deze traditionele Zuid-Afrikaanse melktaart

De Zuid-Afrikaanse moeder van Anneke (43) liet haar iets bijzonders na: een boekje vol recepten voor salades, bobotie en veel taarten. Waaronder een traditionele melktaart.

In deze video maakt Anneke die melktaart, waarin vanille en kaneel de echte smaakgevers zijn. Bij de eerste hap komen de jeugdherinneringen meteen naar boven: “Ik kom net van buiten, het heeft geregend, het is warm en behaaglijk bij mijn moeder in de keuken.” Alsof ze met haar familie weer terug is in Zuid-Afrika!

Jij kunt ook de Afrikaanse zon in huis halen, want Anneke heeft haar familierecept met Libelle TV gedeeld.

Heb jij de nieuwste Libelle Lekker al? 

Libelle Lekker - Life is Sweet
Libelle Lekker - Life is Sweet
€ 4.99
Bestellen

Recept voor Zuid-Afrikaanse melktaart

Benodigdheden

Voor de bodem

  • 63 gram boter
  • 1 klontje boter voor het insmeren van de taartvorm
  • 25 gram suiker
  • 1/2 pak maria-biscuitjes, fijn gekruimeld

Voor de vulling

  • 2 kopjes volle melk (gebruik een theekopje)
  • 63 gram boter
  • 1 vanillestokje, opengesneden en het schraapsel los
  • theezakje rooibosthee
  • 1 kopje meel
  • ¼ kopje suiker
  • 2 eieren gescheiden in dooier en eiwit
  • 1 stokje kaneel

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

De bodem

  1. Smeer een taartvorm in met een klein klontje boter.
  2. Doe de boter en de suiker in de keukenmachine en meng tot een zacht mengsel.
  3. Verkruimel de koekjes en voeg dit bij het mengsel. Goed mixen.
  4. Druk dit mengsel met een lepel in de taartvorm tot een mooie effen bodem.
  5. Zet de bodem tijdelijk in de koelkast tot de vulling klaar is.

keukengeheimen_bodem

Vulling

  1. Gebruik een pan waarin de melk niet kan aankoeken, dus een pan met dikke wand (braadpan bijvoorbeeld).
  2. Doe 1/5 kop melk, de boter, het theezakje rooibos, het vanillestokje plus de losgeschraapte vanille en kaneel in een pan en laat dit op zacht vuur warm worden. Als het warm is haal je het vanillestokje, kaneelstokje en theezakje eruit.
  3. In een kom meng je ondertussen meel, suiker en de 2 eidooiers. Daarna voeg je de overgebleven ½ kop melk bij dit beslag. Goed roeren.
  4. Giet nu een beetje warme melk uit de pan bij het koude mengsel met meel, zodat dit niet gaan klonten als je straks alles mengt. Roer dit goed door elkaar.
  5. Dan voeg je het meelmengsel bij het warme melkmengsel. Dit verhit je opnieuw en je blijft roeren tot het een glad beslag is. Nu laten afkoelen.

keukengeheimen-pan melk

6.  Stijf het eiwit op met een mixer.
7.  Dit meng je voorzichtig door het afgekoelde mengsel in de pan met een spatel. Niet roeren.
8.  Verdeel nu het mengsel over je taartbodem.
9. Doe de taart 20 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.

Eet smakelijk!melktaart 2_keukengeheimen

Bekijk meer over bakkenkoken

Afleveringen

Ontdek ook deze series