Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Mayke:
Keukengeheimen

Mayke: “Als ik broodtaart maak, dan ben ik even bij haar in Suriname”

In 1989 kwam Mayke Kromhout (57) vanuit Suriname naar Nederland en sindsdien stuurt haar moeder uit de krant geknipte recepten op naar haar.

“Dat is hoe deze stapel recepten is ontstaan”, vertelt ze glimlachend. “Vroeger, toen ik nog in Suriname woonde, maakten we samen broodtaart en daarom ben ik zo gehecht geraakt aan dit recept. Natuurlijk is ze er fysiek niet bij, maar dan bel ik haar gewoon op om te vertellen hoe het smaakt. En dan ‘eet’ ze op afstand mee.”

“Toen ik thuis woonde bij mijn moeder, was zij degene die alles klaarmaakte. Ze ging naar de Huishoudschool en dat was toen dé bakschool van Paramaribo. We hadden vroeger altijd feestjes en partijen in huis. Iedereen was welkom en dan werd er volop gedanst. En er waren altijd hapjes, voor iedereen. Dat noemden we dan liefjes Hotel Zoete Inval.”

Ze vindt het fijn om complimenten te krijgen van haar moeder en dankzij haar is ze ook de kant van het koken opgegaan. Het is niet zo dat haar moeder haar heeft gepusht, maar voor Mayke was – en is – het belangrijk om de gerechten, die haar moeder vroeger maakte, te bewaren. “Opdat ze nooit verloren gaan. Dát is de reden dat ik veel ouderwetse recepten maak. Met haar en vooral vóór haar. Zolang ze leeft wil ik dit blijven doen. Het is een soort ode aan haar.”

Recept Surinaamse broodtaart

Benodigdheden:
6 eieren
1 liter melk
1 witbrood in plakjes gesneden zonder korst
150 gram Wijsman boter of roomboter
200 gram suiker
1 ons rozijnen
½ ons sucade snippers (hoeft niet, mag wel)
vanille (naar smaak), kaneel & rum

Bereiding:
De sneetjes brood weken in lauwe melk. Helemaal fijn prakken in de melk.
De boter smelten in een pan. De eieren dik klutsen met de suiker en de vanille. Dit kan met een mixer of in een keukenmachine. Duurt ongeveer een half uur.
Dan de eimassa door het brood roeren. De gesmolten boter toevoegen, vruchten, kaneel en rum ook toevoegen. In een beboterd cakeblik of taartvorm gieten en in ongeveer 1 uur gaar en goudgeel bakken.

BEKIJK OOK:

Bekijk meer over bakken

Afleveringen

Ontdek ook deze series