Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Kasia maakt een heerlijk Pools gerecht (én verklapt het recept)
Keukengeheimen

Kasia maakt een heerlijk Pools gerecht (én verklapt het recept)

Kasia Nowak woont al 17 jaar in Nederland. Om haar Poolse roots niet te vergeten, maakten haar moeder en oma een receptenboekje met typische Poolse gerechten. Het deeggerecht Pierogi is daar een heerlijk voorbeeld van. Kasia laat zien hoe je het maakt.

Recept Poolse Pierogi

Benodigdheden voor (heel veel) pierogi:

  • 1 kilo bloem
  • 500 ml warm water
  • 2 eierdooiers
  • kleine theelepel zout
  • Een grote hand gedroogde paddestoelen (bv eekhoorntjesbrood / porcini)
  • Een pakje zuurkool
  • 2 uien
  • zout & peper

Bereiding

  • Zet een paar uur voor het bereiden de paddenstoelen in een laagje water om te weken. En kook de zuurkool gaar.
  • Snijd de uien in kleine snippers en fruit ze in een klont boter in een koekenpan.
  • Doe na een minuut of 10 de zuurkool erbij en pak rustig door.
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak ze ook mee in de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak ondertussen het deeg voor de pierogi. Strooi de bloem op het aanrecht of een grote plank en mix het zout er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en doe de eierdooiers erin. Roer met een vork het ei door de bloem en voeg langzaam het water erdoorheen. Kneed vervolgens met de handen het deeg tot een gladde bol, elastisch pierogideeg.
  • Rol het deeg uit en steek met een groot glas rondjes uit het deeg. Vul het rondje met een schepje zuurkool en uienmengsel en vouw dicht met de vingers.
  • Zet een pan water op. Als deze kookt leg je enkele pierogi’s in de pan. Zodra ze naar boven drijven zijn ze gaar en kun je ze eruit halen.
  • Maak af met een beetje gesmolten botersaus.

BEKIJK OOK:

  • Recept op je telefoon? Zó blijft je scherm tijdens het koken schoon
  • Veilig koken: zo glijdt een snijplank niet meer weg
  • Doortje en haar kinderen laten zien hoe je zelf chips maakt
Bekijk meer over koken

Afleveringen

Ontdek ook deze series