Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Simone maakt havermoutballen uit de oorlogstijd
Keukengeheimen

Simone maakt havermoutballen uit de oorlogstijd

De moeder van Simone Gerard overleed toen zij bijna 5 jaar oud was. “Ik kon mijn moeder niet bellen om te vragen hoe lang de andijvie moest koken, dus zocht ik dat op in haar kookboek.”

Op haar 22ste vond Simone het kookboek van haar moeder in een geheimzinnige kist. Het boek staat vol recepten en begint met een gedicht uit 1941. “Het eerste recept is ‘abrikozenkoek’. Maar er staan ook recepten voor speksaus en ‘bonenfilosoof’ in. Ik denk dat dit boekje met name in de oorlogs- en crisistijd is gebruikt.”

Maak het pittig van smaak en vooral niet te flauw, schrijft haar moeder over de andijviestamppot met havermoutballen. “Dat herken ik wel van mezelf. Ik heb een enorme hekel aan flauw eten.” Simone heeft het recept van vandaag met verbazing gelezen, maar nog nooit eerder gemaakt. Dit is dus de primeur!

Echte Hollandse stamppot rauwe andijvie met gehakt van havermout

Benodigdheden (voor 4 personen)

2 kilo aardappelen
1 pond andijvie
melk (beetje opgewarmd)
peper
boter of vet

20 lepels havermout
2 eieren
peper & zout
nootmuskaat
Maggi
1 pakje paneermeel
Bereiding

Stamppot

De aardappelen schillen en in kleinere stukken snijden en met een weinig water en zout gaar koken. Afgieten en een stukje boter of vet bijdoen en wat melk. Alles door elkaar stampen, de gewassen en fijngesneden andijvie er bij doen die men goed heeft uitgeknepen en alles flink warm maken. Breng het op smaak met peper en zout en zorg dat ze niet te droog is.

Gehakt van havermout

Week de havermout in water in een paar uur. De havermout moet onder water staan. (Het water moet erin trekken.) Klop de eieren met wat nootmuskaat, zout en peper flink door elkaar. Doe dit alles bij de geweekte havermout, en doe er zoveel paneermeel bij als nodig is om een bal te vormen. Roer ’t goed door elkaar en zorg dat ’t pittig van smaak is, vooral niet te flauw. Vorm er een grote of kleine balletjes van, doe er wat paneermeel omheen en bak ze met wat boter of vet, die men in een pan lichtbruin heeft laten worden, aan alle kanten bruin. Doe er ’n weinig koud water bij en laat ’t dicht gedekt gaar braden. Ongeveer 20 minuten.

BEKIJK OOK:


Afleveringen

Ontdek ook deze series