Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Een feestgerecht uit een bijzonder schriftje: Indische Bebotok
Keukengeheimen

Een feestgerecht uit een bijzonder schriftje: Indische Bebotok

“Ze blééf maar schrijven”, vertelt Aletta Wouters. “Mijn moeder heeft in dit schrift geschreven als herinnering aan haar passie voor koken. Het schrift staat vol familierecepten die je niet in kookboeken terugvindt.”

Aletta kookt Indische Bebotok uit Nieuw-Guinea. “Dit eten we zo graag, met spitskool en gehakt. Vroeger at je niet zoveel vlees. Dit was daarom ook een echt feestgerecht.”

Vlak voordat Aletta’s moeder overleed, kreeg Aletta het schriftje van haar. “Jeetje, was mijn reactie. Dat vind ik nog mooier dan een gouden ketting. Het is me dierbaar hoor, dit schriftje!”

Indische Bebotok voor 4 personen
Benodigdheden:
½ kilo rundergehakt
Kleine spitskool, fijn gesneden
2 eetlepels plantaardige olie
2 grote witte uien, gesnipperd
2 grote tenen knoflook, fijngesneden
2 rode pepers, gesneden en zonder zaadjes
1 theelepel trassi
4 theelepels ketoembar
5 kemirinoten (geraspt)
1 theelepel assem (vloeibare tamarinde)
Eventueel kentjoer (kencur), maar is lastig te krijgen. 1 cm of 1 mespuntje poeder
3 plakjes laos
1 stengel sereh (citroengras)
3 blaadjes salam, (soort laurierblad)
1/6 blok santen (kokos)
zout, naar smaak
Basmati of pandanrijst voor 4 personen

Hoe te maken?
Rasp de kemirinoten en rooster ze in een droge pan tot ze lichtbruin zijn. Maak de uien, knoflook, trassi, ketoembar, kemiri en tamarinde (en eventueel een mespuntje kentjoer) in de blender of in een vijzel fijn tot een boemboe. Meng de boemboe door het gehakt.

Bak de rode pepers in de olie in een grote braadpan. Doe daarna het gehaktmengsel erbij en blijf goed door elkaar roeren, zodat het niet aanbakt. Wanneer het gehakt rul is, kan de fijngesneden spitskool erbij. Goed doorroeren.

Kneus de sereh met een hamertje of de botte kant van een mes en leg een knoop in de stengel (zodat hij in de pan past). Doe sereh, de salamblaadjes en de plakjes laos bij het mengsel in de pan. Voeg er vervolgens 2 kopjes water (van de kook) en het blokje santen aan toe en doe de deksel op de pan. Nu lekker een half uur laten stoven. Aletta doet er zelf altijd een klein blokje bouillon bij voor wat extra smaak.

Kook ondertussen een pannetje rijst, dat is een goed bijgerecht voor deze Bebotok.

Over Keukengeheimen
Achter het gerecht dat deze vrouwen maken, zit een bijzonder verhaal. Het recept komt namelijk uit het kookschrift van hun moeder, oma of overgrootmoeder. En daarin staan vaak de lekkerste dingen.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO’S:

Bekijk meer over koken

Afleveringen

Ontdek ook deze series