Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Dit driegangenmenu voor visliefhebbers maak je voor nog geen € 3,50 per persoon
Kerst met Estée

Dit driegangenmenu voor visliefhebbers maak je voor nog geen € 3,50 per persoon

Het barst van de kerstrecepten, maar tv-kok Estée Strooker zorgt voor genoeg inspiratie voor op tafel tijdens de feestdagen. Dit keer: vis!

En niet zomaar vis, maar een feestelijk voorgerecht van sardientjes en gefrituurde inktvisjes en als hoofdgerecht een heerlijke rode poon met venkel en sinaasappel. Als toetje een meringue die je zónder oven kunt bereiden. Heerlijk!

Bekijk ook Estées kookvlogs waarin ze een vegetarisch driegangenmenu samenstelt en een compleet menu voor vleesliefhebbers kookt.

Zó maak je een tafel vol feestelijke vis:

VOORGERECHT
Sardientjes uit blik met uiencompote, gefrituurde inktvisjes en citroenmayonaise

Ingrediënten

Uiencompote

  • 2 blikjes sardines in olie
  • uiencompote
  • 4 uien
  • 50 g boter
  • 2 tl suiker
  • 100 ml water
  • sap van een halve citroen

Gefrituurde pijlinktvisjes

  • 12 stuks pijlinktvisjes
  • 200 ml zonnebloemolie
  • Snufje zout
  • Snufje paprikapoeder

Citroenmayonaise

  • 5 elmayonaise
  • 1 halve citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 2 takjes dille

Bereiding

  1. Snijd de ui in halve ringen. Laat de boter smelten in een pan en doe daar de uien bij. Laat ze zachtjes fruiten, schep ze ondertussen goed om. Zodra de uien glazig worden, voeg je er citroensap aan toe en 2 tl suiker. Blijf roeren en schenk er af en toe een scheutje water bij zodat de uien niet aanbraden. Na 15 minuten is de uiencompote klaar.
  2. Meng voor de citroenmayonaise de sap van een halve citroen met 5 el mayonaise. Pers hier 1 teentje knoflook doorheen en roer goed tot een egale saus.
  3. Maak de inktvisjes schoon of laat ze schoonmaken door de visboer. Zelf schoonmaken is heel simpel: houd de vis met één hand vast. Pak met de andere hand de kop en tentakels vast en trek de kop met ingewanden voorzichtig uit het lijf. Snijd de tentakels weg van de kop, vlak onder de ogen. De tentakels zijn heel smakelijk, dus die bewaar je. Haal met je vingers de ingewanden en de wervel (lijkt wel plastic) uit de vis. Haal de inktvisjes door de bloem.
  4. Verwarm de olie zodat deze heet is. Frituur de inktvisjes 1 tot 2 minuten tot ze krokant zijn. Strooi er wat zout en paprikapoeder op.
  5. Neem een grote plank. Zet daarop de geopende blikjes sardines en de inktvisjes. Doe wat dille over de vis. Vul de plank aan met een schaaltje uiencompote en mayonaise en serveer er geroosterd brood bij.

HOOFDGERECHT
Rode poon met venkel, sinaasappel en kruiden

Ingrediënten

  • 3 stuks venkel
  • 3 sinaasappels
  • 3 rode ponen (vraag of de visboer de ingewanden van de poon verwijdert, maar laat de poon wel heel)
  • 10 takjes kervel
  • 5 takjes salie
  • 5 takjes dille
  • scheut olijfolie of zonnebloemolie
  • 100 ml witte wijn (als je die niet open hebt staan, mag water ook)
  • peper en zout

Bereiding

  1. Verwarm de over voor op 200 °C. Snijd de venkel in grove stukken en de sinaasappelen in parten. De schil mag eraan blijven.
  2. Leg de venkel in een ovenschaal. Leg daarop de hele rode ponen en de sinaasappelpartjes.
  3. Scheur de kervel, salie en dille in grove stukken en voeg die toe aan de schaal met vis. Giet hier een flinke scheut olie overheen.
  4. Bestrooi met peper en zout en overgiet de vis met de witte wijn (of water). Gaar de vis 30 minuten in de oven.

NAGERECHT
Meringue met koekjes, sinaasappel en chocoladesaus

Ingrediënten

Meringue

  • 3 eiwitten op kamertemperatuur
  • 100 g suiker
  • 3 sinaasappelen
  • 6 speculaasjes (of andere koekjes die je nog hebt)

Chocoladesaus

  • 3x het eigeel van een ei
  • 3 el cacao
  • 3 el suiker
  • scheut koffiemelk
  • 0,25 ml water

Bereiding

  1. Splits de eieren en bewaar zowel het eiwit als eigeel. Klop het eiwit op met een garde of keukenmachine totdat het mengsel helemaal wit is en er aan het einde van de garde pieken ontstaan.
  2. Voeg al kloppend de suiker toe. Blijf kloppen totdat de suiker volledig is opgenomen. Het mengsel is goed als het zo stijf is dat het aan een omgekeerde lepel blijft hangen.
  3. Snijd de schil van de sinaasappels en snijd in schijfjes.
  4. Voor de chocoladesaus voeg je alle ingrediënten bij elkaar in een pannetje en roer deze goed door. Verwarm het mengsel voorzichtig, maar laat het niet koken.
  5. Bedek de bodem van een schaal met gebroken stukken speculaas. Leg daarop de sinaasappelschijfjes en daarop de opgeklopte eiwitten.
  6. Brand de meringue af met een gasbrander en giet er daarna de warme chocoladesaus overheen.

Eet smakelijk!

Heb jij de Libelle Lekker-scheurkalender al? Met elke dag een heerlijk recept! 

BEKIJK OOK:

Bekijk meer over kerstkoken

Afleveringen

Ontdek ook deze series