Bekijk deze video via de Libelle TV app

 TV-kok Estée tipt: een heerlijk Oudejaarsavond-menu gemaakt van kerstkliekjes
Kerst met Estée

TV-kok Estée tipt: een heerlijk Oudejaarsavond-menu gemaakt van kerstkliekjes

Bergen en bergen aan eten heb je de afgelopen dagen weggewerkt. De stoofpeertjes en aardappelpuree komen je neus uit. En nóg staat de koelkast vol met kliekjes en geopende flessen wijn met nog een bodempje erin. Ho stop, niet weggooien alsjeblieft.

Tv-kok Estée Strooker laat zien dat je van al die restjes eten een heerlijk menu kan maken voor bijvoorbeeld Oudejaarsavond. Wat dacht je van bijvoorbeeld ‘dronken oliebollen’, gemaakt met de overgebleven wijn en stoofperen. Of kroketjes van stoofvlees en aardappelpuree. Dat klinkt toch goddelijk lekker?

Het driegangenmenu:
Voorgerecht: vissoep met mosselen en bonen
Hoofdgerecht: croquetas van stoofvlees met rode kool salade en cranberrydip
Nagerecht: dronken oliebollen met overgebleven stoofperen en restjes wijn/drank

VOORGERECHT
Vissoep met mosselen en bonen

Ingrediënten
Vissengraten van 4 tot 6 vissen
4 uien
1 prei
2 venkel
2 teentjes knoflook
2 takjes tijm
2 takjes salie
zonnebloemolie om in te bakken
1 klein blinkje tomatenpuree (70 gram)
1 kilo mosselen
witte wijn, maar water mag ook
2 liter water
1 blikje witte bonen
1 halve citroen
3 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding
Vissengraten kunnen prima ingevroren worden, dus als je ze over hebt van het kerstdiner, leg ze dan in de vriezer en gebruik ze voor je visbouillon. Voor de visbouillon snijd je 2 uien en een prei. Fruit deze in wat olie en voeg daar de tijm en salie aan toe. Doe hierbij de visgraten en giet er 2 liter water bij. Laat dit zachtjes pruttelen voor 30 minuten.

Terwijl de bouillon opstaat, was je de mosselen en laat deze even uitlekken in een vergiet. Snijd de uien, venkel en knoflook en fruit deze in een grote pan op laag vuur. Voeg hier de kruiden aan toe en daarna de tomatenpuree. Bak de tomatenpuree even mee zodat deze ‘ontzuurt’. Daarna kunnen de mosselen erbij. Schep goed om zodat ze gelijkmatig garen. Giet er een flinke scheut witte wijn bij en een soeplepel visbouillon. Schep er telkens een soeplepel visbouilllon bij totdat de mosselen helemaal open staan. Voeg dan de witte bonen toe. Dit maak je af met een beetje citroensap van een halve citroen.

Let goed op dat je de mosselen die openstaan na het wassen checkt. Als je ‘m voorzichtig een tikje geeft met je nagel, moet de mossel weer sluiten. Als dat niet zo is, is de mossel bedorven. Weggooien in dat geval.

HOOFDGERECHT
Croquetas van stoofvlees

Ingrediënten
Kroketten
300 gram aardappelpuree
300 gram overgebleven stoofvlees
1 eetlepel mayonaise
1 eetlepel mosterd
1 handje kervel
500 ml zonnebloemolie of frituurvet
3 eieren
200 gram bloem
200 gram paneermeel

Dipsaus
4 eetlepels mayonaise
2 eetlepels cranberry compote

Salade
1 schaaltje gemengde sla
6 eetlepels restjes koude rode kool
1 halve ui
1 appel
1 handje noten

Bereiding
Meng de puree met het vlees. Voeg daar de mayonaise, mosterd en kervel aan toe en naar wens peper en zout. De vulling is nu klaar. Draai kroketjes en rol deze eerst door de bloem, daarna door het geklutste ei en tenslotte door het paneermeel. Frituur de kroketten in hete olie.
Voor de dipsaus, roer je de mayonaise en de cranberry-compote goed door elkaar heen.
Leg wat gemengde sla op een schaal. Leg daarbovenop de rode kool en maak af met partjes appel en ui. Strooi er wat noten overheen en besprenkel met wat olie.

NAGERECHT
Dronken oliebollen met overgebleven stoofperen

Ingrediënten
250 ml drank (bij voorkeur rode wijn, maar mag ook een mix zijn van restjes drank van het kerstdiner)
3 oliebollen
100 ml crème fraîche
4 eetlepels (poeder)suiker

Bereiding
Maak een bad van drank en dompel daar de doormidden gesneden oliebollen in. Laat dit staan totdat de oliebollen ‘dronken’ ofwel doordrenkt zijn. Leg een halve oliebol op het bord en serveer hier stoofpeertjes bij, of ander fruit dat over is van het kerstdiner. Maak af met een flinke toef crème fraîche en bestrooi met poedersuiker.

Bekijk meer over bakkenkerst

Afleveringen

Ontdek ook deze series