Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Een volledig vegetarisch kerstmenu voor slechts €20: zo doe je dat
Kerst met Estée

Een volledig vegetarisch kerstmenu voor slechts €20: zo doe je dat

Heb je geen idee hoe je een vegetarisch kerstmenu op tafel tovert? Tv-kok Estée Strooker laat zien hoe je dit voor elkaar krijgt. En dat ook nog eens voor een hartstikke scherpe prijs. Voor slechts 20 euro kun je dit al voor elkaar krijgen! 

Dit volledig vegetarisch kerstmenu bestaat uit 3 gangen en is om te smullen zo lekker met geroosterde preisoep, gepofte oergroenten en rijstpudding met cranberry compote. En dat alles voor nog geen 3,50 euro per persoon in totáál.

VOORGERECHT
Preisoep uit het vuur met rijst, knoflook, salie en koffiemelk

Ingrediënten
Handje tamme kastanjes of andere noten uit het keukenkastje
5 stuks prei
50 gram boter
3 teentjes knoflook
2 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
3 takjes platte peterselie
3 handjes witte rijst

Bereiding
Rooster de prei in een vuurkorf of barbecue. Of houd de prei in de vlam van je fornuis. Zodra de buitenste bladeren zwart geblakerd zijn, is de prei klaar. Je kunt ze ook 15 minuten roosteren in een oven op 220 °C.

Verwijder de zwarte bladeren. Snijd de geroosterde prei in grove stukken. Smelt boter in een grote pan, voeg hier de knoflook, rozemarijn en tijm aan toe en daarna de prei. Roer hier de rijst doorheen, blus af met een scheut witte wijn en voeg water toe totdat de prei onderstaat. Als je geen restje witte wijn meer hebt openstaan, is water ook voldoende. Zet de deksel op de pan en zet 20 minuten op een laag vuur.

Pureer de soep. Deze mag een beetje grof van structuur blijven. Maak af met wat platte peterselie.

HOOFDGERECHT
Gepofte groenten met kastanjes en bietengnocchi

Ingrediënten

Gepofte groenten:
2 aardperen
2 winterpenen
3 pastinaken
4 bieten (verschillende kleuren)
1 kleine pompoen
50 gram boter
3 takjes rozemarijn
3 takjes tijm
3 eetlepels honing
peper en zout naar wens

Bietengnocchi:
3 gekookte rode bieten
3 grote gekookte aardappelen
1 ei
150 gram bloem

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de groenten in grove stukken en doe ze samen in een ovenschaal. Verdeel de boter in klontjes over de groenten, voeg rozemarijn, tijm, zout en peper toe en giet er de honing overheen. Zet de groenten voor 45 minuten in een oven van 200 °C.

Pureer de aardappelen en bieten ondertussen tot een grove structuur. Voeg het eitje toe en daarna de bloem. Roer dit voorzichtig. Roer niet te stevig, want dan worden de gnocchi’s taai. Strooi bloem over je werkblad, schep daar het ‘deeg’ op en kneed het tot een stevige rol. Verdeel het dan in twee rollen en dan nog een keer in twee rollen. Snijd er daarna gnocchi’s van ongeveer 2 cm van. Doe de gnocchi’s in een pan ruim kokend water met wat zout. Zodra ze boven komen drijven, zijn ze gaar en schep je ze uit het water.

Haal de groenten na 45 minuten uit de oven. Schep hier de gnocchi en de gehakte kastanjes door. Doe het eventueel nog even de oven in om alles gelijkmatig op te warmen.

NAGERECHT
Rijstpudding met cranberry compote

Ingrediënten
120 gram witte rijst
400 ml kokosmelk (1 blikje)
150 gram eetlepels suiker
2 eetlepels kaneelsuiker
300 gram cranberries
0,25 liter water

Bereiding
Kook de rijst in 400 ml kokosmelk totdat de rijst helemaal gaar is. Laat dit afkoelen in de koelkast. Breng het water met suiker aan de kook en voeg de cranberries toe. Kook de cranberries totdat ze allemaal opengebarsten zijn.

Kaneelsuiker kun je apart kopen, maar je maakt het ook heel eenvoudig door 3 theelepels kaneel te mengen met 5 eetlepels suiker.

Doe de afgekoelde rijst in een vormpje naar keuze en stort dit op een groot bord. Schenk en de cranberry-compote erbij en strooi er vervolgens kaneelsuiker overheen.

Meer inspiratie nodig voor een vegetarisch kerstmenu? Bestel hier de Libelle Lekker: 

Libelle Lekker
Libelle Lekker
€ 4.99
Bestel hier
Bekijk meer over bakkenkerst

Afleveringen

Ontdek ook deze series