Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Hier moet je volgens diëtiste Wendy op letten bij het maken van een salade
Diëtiste Wendy

Hier moet je volgens diëtiste Wendy op letten bij het maken van een salade

Ben je op zoek naar een gezonde en lekkere lunch? Dan is een salade natuurlijk een goede oplossing. Toch zitten er een aantal valkuilen in het maken van zo’n gezonde salade. Door te kiezen voor een dressing waar veel suiker in zit, bijvoorbeeld. 

In deze video legt diëtiste Wendy uit waar je op moet letten bij het maken van een salade én deelt ze een heerlijk recept voor zo’n veelzijdige salade. Deze heeft maar weinig calorieën, maar vult toch goed. Precies wat je wilt!

Goedgevulde salade

Ingrediënten dressing
Met deze ingrediënten maak je ongeveer 400 ml, je kunt het 2 weken bewaren in de koelkast. Wel even goed schudden voor gebruik.

  • 150-175 ml water
  • 2 dadels (of 2 eetlepels ahornsiroop)
  • 30 ml mosterd
  • 40 ml goede olie (lijnzaad-, walnoot- of olijfolie)
  • 40 ml azijn (rijstazijn of balsamico azijn)
  • 40 ml tahin (sesamzaadjes-pasta)
  • 20 ml citroensap
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • Zout naar smaak (zonder kan ook)
  • Flinke snuf peper

Ingrediënten salade

  • 100 gram gemengde sla
  • 5 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 wortel
  • 1,5 opscheplepel peulvruchten
  • 5 olijven, gehalveerd of kant-en-klare schijfjes
  • 1 eetlepel zaden/pitten (pijnboom-, zonnebloem- of pompoenpitten)
  • 1 handje walnoten, grof gehakt
  • 25 gram zongedroogde tomaten, goed laten uitlekken
  • 2 eetlepels dressing

Bereiding dressing

  1. Meng alle ingrediënten in een blender, laat flink draaien.
  2. Giet het resultaat in een flesje of in een afsluitbare pot en bewaar in de koelkast.

Bereiding salade

  1. Maak van de wortel met een spirelli mooie slierten of snijd in kleine blokjes. Je kunt natuurlijk ook kant-en-klare julienne gesneden wortel gebruiken.
  2. Meng alle ingrediënten in een grote schaal.
  3. Voeg de dressing toe en klaar!

Variëren

Dit is een voorbeeld van een goed vullende basis-salade. Varieer door bijvoorbeeld andere peulvruchten te gebruiken, zoals zwarte bonen, kikkererwten of boterbonen. Ook lekker door de salade zijn wat gestoomde of kort gekookte groenten, zoals broccoli, asperges of eventueel wat (zoete) aardappels

Beeld: iStock
Montage: Amber van Oost  

Diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein helpt mensen naar een gezonde leefstijl voor lichaam en geest. Ze geeft tips over hoe je het beste gezond kan leven. Ook schreef ze het boek Food Body & Mind. De tweede en volledig herziene druk verschijnt in september 2020. 

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 


Afleveringen