Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Dit eet onze diëtiste Wendy zélf per week
Diëtiste Wendy

Dit eet onze diëtiste Wendy zélf per week

Het is een van de meest gestelde vragen aan de diëtiste: “Wat eet jij zélf eigenlijk in een week?” Wendy verklapt wat zij eraan doet om op gewicht te blijven. Ze vertelt wat er in een week bij haar thuis op het menu staat – en dat is echt niet alleen maar gezond!

Hetzelfde als Wendy eten? We mogen het recept voor het authentieke Indiase rijstrecept kitchari uit haar boek met je delen:

Recept voor kitchari

Warme maaltijd voor 2 personen | Bereidingstijd: voorbereiding 20 minuten, 30 minuten koken

Ingrediënten:

  • 160 g zilvervliesrijst
  • 120 g mungbonen, droge, groene (deze zijn te koop bij biologische winkels)
  • 1 el rijstolie (of een andere olie die tegen hoge temperaturen kan)
  • 500 g groenten (bijvoorbeeld 150 g wortel, 200 g courgette en 150 g spinazie)
  • 2 tl curry (bijvoorbeeld Curry Madras van Jonnie Boer)
  • 1½ tl komijnzaad, heel
  • 1 tl venkelzaad, heel
  • 1 tl mosterdzaad, heel
  • 10-15 g verse gember, geraspt
  • 150 g kokosmelk
  • 2 el citroensap
  • 1 tl sambal of wat chilivlokken (voor liefhebbers)

Bereiding:

Dit gerecht is balsem voor de buik, maar dat werkt pas echt als je de rijst en de mungbonen een aantal uren weekt. Dat is niet noodzakelijk, maar daarmee wordt het ook geschikt voor mensen met gevoelige darmen.

  1. Week de mungbonen en de rijst enkele uren (ze mogen in één kom direct gemengd worden), bijvoorbeeld 6 uur. Spoel de mungbonen en de rijst goed uit en doe ze in een pan met ½ liter kokend water. Laat 10 minuten koken.
  2. Snijd ondertussen de groenten in stukjes en voeg ze (behalve bladgroenten) toe aan de rijst en mungbonen. Voeg de currykruiden toe en kook nog 20 minuten, tot alles zacht is. Eventueel kun je wat water toevoegen als alles droog kookt.
  3. Verhit in een kleine pan de olie op middelhoog vuur en voeg de zaadjes (komijn, venkel, mosterd) toe tot ze een heerlijke geur verspreiden en het mosterdzaad open knapt. Voeg de gember toe, bak nog een minuutje en zet dan het vuur uit.
  4. Check of de rijst, mungbonen en groenten voldoende droog gekookt zijn. Het moet een risotto-achtige consistentie hebben. Eventueel kan je nog wat kookvocht afgieten.
  5. Meng dan de kokosmelk, citroensap, bladgroenten en het kruidenmengsel uit het pannetje door het rijstmengsel. Voor liefhebbers van pittig: een beetje sambal of chilivlokken maakt het af.

Diëtist-onderzoeker Wendy Walrabenstein helpt mensen naar een gezonde leefstijl voor lichaam en geest. Ze geeft tips over hoe je het beste gezond kan leven. Ook schreef ze het boek Food Body & Mind

De laatste nieuwtjes, tips en trends in je mailbox? Meld je aan voor de gezelligste nieuwsbrief van Nederland! 

Bekijk meer over afvallengezondheidverzorging

Afleveringen