Toetjes van Rudolph

Rudolph’s supereenvoudige vanilleparfait

Parfait, dat is ijs dat je maakt zonder ijsmachine en zonder te roeren. Supereenvoudig, dus. En ook nog eens overheerlijk!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 50 g suiker
  • 150 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 1 ei
  • 1 eidooier

Dit heb je extra nodig:

  • 4 eenpersoons puddingvormpjes of cappuccinokoppen van 150 ml.
  • Handmixer

Duur: 30 min. + 2 uur invriezen

Zo maak je het:

  1. Vet de vormpjes in met olie en bekleed ze strak met een royaal vel huishoudfolie. Verwarm 50 ml water in een steelpan en los er op een laag vuur de suiker in op. Kook het mengsel op een hoog vuur in 2-3 minuten in tot een suikersiroop.
  2. Klop de slagroom lobbig en bewaar hem tot gebruik in de koelkast. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het ei met de eidooier en het vanillemerg in een kom en klop het mengsel met de mixer. Voeg de nog warme suikersiroop in een dun straaltje toe en blijf kloppen tot het eiermengsel koud is.
  3. Spatel de slagroom door het eiermengsel. Schep de parfait in de vormpjes, dek ze af met de overhangende folie en laat ze in de diepvries minimaal 2 uur bevriezen.
  4. Zet de vormpjes 5 minuten voor serveren in de koelkast. Stort de parfaits op een dessertbordje.

Tips van Rudolph:

  • Lekker met vruchtencoulis, warme chocoladesaus of fruitsalade.
  • Schep door het basisrecept smaakmakers als gehakte chocolade, zachte noga, koekjes of specerijen. De parfait krijgt een extra zachte structuur door 50 ml likeur toe te voegen. Neem bijvoorbeeld mokka-, noten-, of vanillelikeur.
  • Parfait is een ideaal nagerecht voor een groot gezelschap. Verdubbel de hoeveelheden en schep de ijsbasis in een met plasticfolie beklede cake- of springvorm. Stort de parfait op een mooie schaal en garneer met vers fruit.

Let op: het nuttigen van rauwe eieren wordt in verband met mogelijke salmonellabesmetting afgeraden voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor hen is dit gerecht niet geschikt.

 

Over Toetjes met Rudolph

Rudolph van Veen kennen we allemaal als tv-kok van Life & Cooking en 24Kitchen. Speciaal voor ons maakt hij zijn allerlekkerste toetjes.

Je kunt de Libelle TV app downloaden in de Google Play store of de App store.

Productie: Libelle TV ism Marie-Sophie Wigbers en David Provoost

Bekijk meer over kokenparfaitrudolphToetjes

Afleveringen

Ontdek ook deze series