Log in om de video te bekijken

Log in met een gratis account om deze video te bekijken.
Heb je nog geen account? Maak ‘m hier aan.

 Rudolph’s op z'n kop appeltaart: tarte tatin
Toetjes van Rudolph

Rudolph’s op z’n kop appeltaart: tarte tatin

Een klassieker uit de Franse keuken: tarte tatin. Rudolph laat zien hoe deze ‘appeltaart op z’n kop’ met een zalig karamellaagje altijd lukt.

Voor 10 personen

Dit heb je nodig voor het deeg:

  • 225 g patentbloem
  • 75 g suiker
  • ½ tl zout
  • 150 g koude roomboter
  • 2 el ijskoud water

Dit heb je nodig voor de vulling:

  • 100 g suiker
  • 50 g roomboter
  • 750 g zoetzure appels

Dit heb je extra nodig:

  • Springvorm (ø 22 cm)

Duur: 25 min. + 30 min. rusten + 25 min. oven

Zo maak je het:

  1. Zeef de bloem boven een kom en voeg de suiker en het zout toe. Snijd de boter in blokjes en voeg ze toe aan de bloem. Voeg het water toe en kneed er met koele handen een deeg van. Laat het deeg, verpakt in huishoudfolie, minstens 30 minuten in de koelkast rusten.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat in een pan met dikke bodem de suiker met de boter lichtbruin karamelliseren. Draai de pan af en toe maar roer niet. Schil ondertussen de appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen.
  3. Schenk de warme karamel in de taartvorm en draai de vorm zodat de karamel over de bodem wordt verspreid. Leg de appelparten op de bolle kant, dicht tegen elkaar in de karamel.
  4. Rol het deeg uit tot een ronde deeglap van 28 cm doorsnee. Leg het deeg op de appels en stop het goed – voorzichtig, heet! – tussen de randen van de vorm en de appels.
  5. Bak de appeltaart in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de appeltaart uit de oven 5 minuten rusten. Leg een schaal op de taart en keer de taart en schaal tegelijkertijd om. Serveer de omgekeerde appeltaart lauwwarm of op kamertemperatuur. Lekker met crème fraîche.

Tips van Rudolph:

  • Vervang voor variatie de appels door stevige handperen, abrikozen, perziken of nectarines. Of maak de appeltaart lekker kruidig door de karamellaag te bestrooien met 1 eetlepel verse tijmblaadjes en daarna de appels erin te leggen.
  • Maak de karamel in een ovenvaste lage pan met dikke bodem. Schik de appels in de pan in de karamel en dek ze af met het deeg. Bak de taart met de pan in de oven.

Over Toetjes met Rudolph

Rudolph van Veen kennen we allemaal als tv-kok van Life & Cooking en 24Kitchen. Speciaal voor ons maakt hij zijn allerlekkerste toetjes.

Je kunt de Libelle TV app downloaden in de Google Play store of de App store.

Productie: Libelle TV ism Marie-Sophie Wigbers en David Provoost


Afleveringen

Ontdek ook deze series