Log in om de video te bekijken

Log in met een gratis account om deze video te bekijken.
Heb je nog geen account? Maak ‘m hier aan.

 Rudolph’s heerlijke sabayon met druiven
Toetjes van Rudolph

Rudolph’s heerlijke sabayon met druiven

Voor deze sabayon klop je champagne met de eidooiers tot een romig, tongstrelend dessert voor volwassenen. Echt een mooie afsluiter van een diner tijdens de feestdagen!

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 500 g druiven (witte en/of blauwe)
  • 4 eierdooiers
  • 4 el fijne kristalsuiker
  • 300 ml demi sec champagne

Dit heb je extra nodig:

  • Handmixer

Duur: 20 min.

Zo maak je het:

  1. Was de druiven en verdeel ze over 4 diepe borden of glazen.
  2. Klop de dooiers met de suiker en de champagne in een hittebestendige kom met de mixer lichtgeel en romig.
  3. Breng in een pan een laagje water tegen de kook aan, draai het vuur laag en plaats de kom met het champagnemengsel erboven. Het water mag de kom niet raken. Klop het mengsel in ca. 10 minuten tot een gebonden en schuimig geheel. De sabayon is gaar als je met de garde een streep door de massa trekt en deze zichtbaar blijft.
  4. Schenk de sabayon over de druiven en serveer direct.

Tips van Rudolph:

  • De sabayon kan ook worden gemaakt met een andere zoete wijn of likeur in plaats van champagne, bijvoorbeeld asti spumante, beaume de venise, port, madeira, zoete sherry, banyuls of een combinatie van witte wijn en cognac, rum of kirsch. Ook lekker; vervang de druiven door zomerfruit zoals aardbeien, bramen, blauwe bessen en frambozen.
  • Vervang voor een Italiaanse zabaglione de champagne door 150 ml marsala en serveer de zabaglione in glazen met (Italiaanse) lange vingers erbij.
  • Voor een mooi gekleurd bovenlaagje: schuif de borden of glazen kort onder de hete ovengrill en laat de sabayon licht kleuren.

Let op: het nuttigen van rauwe eieren wordt in verband met mogelijke salmonellabesmetting afgeraden voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Voor hen is dit gerecht niet geschikt.

 

Over Toetjes met Rudolph

Rudolph van Veen kennen we allemaal als tv-kok van Life & Cooking en 24Kitchen. Speciaal voor ons maakt hij zijn allerlekkerste toetjes.

Je kunt de Libelle TV app downloaden in de Google Play store of de App store.

Productie: Libelle TV ism Marie-Sophie Wigbers en David Provoost


Afleveringen

Ontdek ook deze series