Keukengeheimen

“Net als vroeger in Zuid-Afrika.” De melktaart van Annekes moeder

In het receptenboekje van Annekes Zuid-Afrikaanse moeder staan recepten voor salades, bobotie en veel taarten. In deze video maakt Anneke een traditionele melktaart, waarin vanille en kaneel de echte smaakgevers zijn. Bij de eerste hap komen de jeugdherinneringen meteen naar boven: ‘Ik kom net van buiten, het heeft geregend, het is warm en behaaglijk bij mijn moeder in de keuken.’ Alsof ze met haar familie weer terug is in Zuid-Afrika! Jij kunt ook de Afrikaanse zon in huis halen, want Anneke heeft haar familierecept met ons gedeeld:

 

Recept Zuid-Afrikaanse Melktaart

Benodigdheden
Voor de bodem
63 gram boter
1 klontje boter voor het insmeren van de taartvorm
25 gram suiker
1/2 pak maria-biscuitjes, fijn gekruimeld

Voor de vulling
2 kopjes volle melk (gebruik een theekopje)
63 gram boter
1 vanille stokje, opengesneden en het schraapsel los
theezakje rooibos thee
1 kopje meel
¼ kopje suiker
2 eieren gescheiden in dooier en eiwit
1 stokje kaneel

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden.

De bodem
Smeer een taartvorm in met een klein klontje boter.
Doe de boter en de suiker in de keukenmachine en meng tot een zacht mengsel.
Verkruimel de koekjes en voeg dit bij het mengsel. Goed mixen.
Druk dit mengsel met een lepel in de taartvorm tot een mooie effen bodem.
Zet de bodem tijdelijk in de ijskast tot de vulling klaar is.

keukengeheimen_bodem

Vulling
Gebruik een pan waarin de melk niet kan aankoeken, dus een pan met dikke wand (braadpan bijvoorbeeld).
Doe 1, 5 kop melk, de boter, het theezakje rooibos, het vanillestokje plus de losgeschraapte vanille en kaneel in een pan en laat dit op zacht vuur warm worden.
Als het warm is haal je het vanillestokje, kaneelstokje en theezakje eruit.
In een kom meng je ondertussen meel, suiker en de 2 eidooiers. Daarna voeg je de overgebleven ½ kop melk bij dit beslag. Goed roeren.
Giet nu een beetje warme melk uit de pan bij het koude mengsel met meel, zodat dit niet gaan klonten als je straks alles mengt. Roer dit goed door elkaar. Dan voeg je het meelmengsel bij het warme melkmengsel.
Dit verhit je opnieuw en je blijft roeren tot het een glad beslag is. Nu laten afkoelen.

keukengeheimen-pan melk

Stijf het eiwit op met een mixer.
Dit meng je voorzichtig door het afgekoelde mengsel in de pan met een spatel. Niet roeren.
Verdeel nu het mengsel over je taartbodem.
Twintig minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden.

melktaart 2_keukengeheimen

 

Over Keukengeheimen

Achter het gerecht dat deze vrouwen maken, zit een bijzonder verhaal. Het recept komt namelijk uit het kookschrift van hun moeder, oma of overgrootmoeder. En daarin staan vaak de lekkerste dingen!

Bekijk meer over Keukengeheimenkokenrecepten

Afleveringen

Ontdek ook deze series