Bekijk deze video via de Libelle TV app

 Kasia:
Keukengeheimen

Kasia: “Deze paddenstoelen doen me echt denken aan familie in Polen”

Het bijzondere ingrediënt in de Poolse pierogi die Kasia vandaag gaat maken zijn de droge paddenstoelen. Ze komen niet uit de winkel maar zijn door haar neef met de hand geplukt. Pierogi is een belangrijk gerecht, zowel voor de familie van Kasia als voor de Poolse mensen. “De paddenstoelen doen me echt denken aan familie en Polen. Van dit gerecht maak je er nooit 10 of 20. Het is veel werk dus maak je er 200. Je bent letterlijk de hele dag bezig; van lachen tot huilen. Je voelt op zo’n dag ook echt de warmte van de belangrijkste vrouwen in je leven!”

Kasia Novak verhuisde 17 jaar geleden vanuit Polen naar Nederland en nam onder andere het kookboek mee dat haar moeder en oma voor haar schreven. “Ik had totaal geen interesse in koken en dus besloten ze om dit boek voor mij te schrijven. Ze waren geloof ik bang dat als ik volwassen was en uit huis zou gaan ik nooit zou koken”, vertelt ze glimlachend.

“Het huis van mijn moeder rook altijd naar gebak of iets ander lekkers. Helaas is ze jong overleden en werd ze maar 60 jaar. Mijn moeder ontwierp en maakte zelf kleren en van haar mocht ik nooit in normale kleren lopen. Dat gold ook voor de keuken. Ze zei altijd: ‘het maakt niet wat je eet en hoe laat je eet. Je moet er altijd mooi uitzien!'”

Recept Poolse Pierogi

Benodigdheden voor (heel veel) pierogi:

  • 1 kilo bloem
  • 500 ml warm water
  • 2 eierdooiers
  • kleine theelepel zout
  • Een grote hand gedroogde paddestoelen (bv eekhoorntjesbrood / porcini)
  • Een pakje zuurkool
  • 2 uien
  • zout & peper

Bereiding

  • Zet een paar uur voor het bereiden de paddenstoelen in een laagje water om te weken. En kook de zuurkool gaar.
  • Snijd de uien in kleine snippers en fruit ze in een klont boter in een koekenpan.
  • Doe na een minuut of 10 de zuurkool erbij en pak rustig door.
  • Snijd de paddenstoelen in kleine stukjes en bak ze ook mee in de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak ondertussen het deeg voor de pierogi. Strooi de bloem op het aanrecht of een grote plank en mix het zout er doorheen. Maak een kuiltje in het midden en doe de eierdooiers erin. Roer met een vork het ei door de bloem en voeg langzaam het water erdoorheen. Kneed vervolgens met de handen het deeg tot een gladde bol, elastisch pierogideeg.
  • Rol het deeg uit en steek met een groot glas rondjes uit het deeg. Vul het rondje met een schepje zuurkool en uienmengsel en vouw dicht met de vingers.
  • Zet een pan water op. Als deze kookt leg je enkele pierogi’s in de pan. Zodra ze naar boven drijven zijn ze gaar en kun je ze eruit halen.
  • Maak af met een beetje gesmolten botersaus.

BEKIJK OOK:

Over Keukengeheimen

Achter het gerecht dat deze vrouwen maken, zit een bijzonder verhaal. Het recept komt namelijk uit het kookschrift van hun moeder, oma of overgrootmoeder. En daarin staan vaak de lekkerste dingen!

Op de hoogte blijven? Download de gratis Libelle TV app voor Android of iPhone. Volg Libelle TV ook op Facebook.

Productie: Patatje Pinda


Afleveringen

Ontdek ook deze series